divendres, 22 d’agost del 2014

Una setmana a Taizé


Una vegada més, i són potser 15 ó 20 vegades en els darrers 30 anys, hem passat una setmana a Taizé. I malgrat això, i que sempre hagi estat durant l'estiu, ha estat una setmana diferent. A Taizé són benvinguts els joves --al grup deiem que "l'especialitat de Taizé són els joves"-- però també els adults, adults-joves o més adults ("adults-adults"?). Hi tenen cabuda també les famílies amb fills fins a 14 ó 15 anys, cosa natural perquè els joves es fan grans i molts volen seguir tenint l'experiència de Taizé, i venir a Taizé (dic venir, perquè escrivia això a la carpa F) amb els seus fills, fins i tot de pocs mesos o anys ---com vàrem fer nosaltres fa 20 anys. Tot i que la Comunitat no fa massa publicitat, hi ha una acollida de famílies a Olinda, un grup de casetes i carpes a 5 minutets de Taizé. Com es viu a Olinda amb els nens ho vàrem intentar recollir en un blog primerenc que va quedar inacabat, però que dóna algunes pistes: http://olinda-2006.blogspot.com.es/. També podeu llegir una croniqueta nostra de com és la Trobada Europea de Joves de Taizé, que té lloc a una ciutat europea diferent cada any, del 27 de desembre al 2 de gener, des de fa més de 20 anys.
I aquest és el segon any que, ara que els fills vénen a Taizé com a joves, hem tornat a seguir la dinàmica amb el grup d'adults. L'objectiu d'aquest escrit és explicar aquesta dinàmica, recollint els materials que se'ns han ofert per treballar i alguna foto. Tot plegat per donar a conèixer aquesta experiència i fins i tot animar els adults que no coneixen Taizé a que vinguin. Trobareu molta informació sobre Taizé a la seva pàgina oficial, que és del tot recomanable (www.taize.fr).
Introducció bíblica dels adults, a la carpa F
Durant aquest estiu la dinàmica dels adults se centra en el tema que proposa la Carta de Taizé 2012-2015: "Buscar la comunió visible de tots els qui estimen el Crist", a patir dels llibres de Lluc: el seu Evangeli i els Fets dels Apòstols. I així cada matí un germà ("curiós", preocupant potser, que les germanes d'alguna de les tres congregacions femenines a Taizé no facin aquestes introduccions), després de la pregària comú del matí (8:15) i l'esmorzar, fa una introducció bíblica que acaba amb unes preguntes per a la reflexió personal. El matí, després de la introducció bíblica, es dedica a aquesta reflexió personal fins la segona pregària comuna (del migdia, a les 12:20) i el dinar. Els adults centren la seva activitat a la carpa F: tan els àpats com les activitats en comú o en grups. Després de dinar hi ha "trobades" o "carrefours" i reunions de grups. Els adults acostumen a tenir reunions de grups per compartir la reflexió personal a partir de les 3:30 i fins a les 17:45, que és el moment des "carrefours". Els "carrefours" tracten diferents temes i estan oberts a la participació de tothom en diferents llocs de Taizé (des d'un taller de pregària  a un de ciència i religió). A les 19:00 sopar i el dia comença a cloure amb la pregària del vespre (20:30). 
Jerry, prenent apunts durant la introducció bíblica

El germà Émile fent la introducció bíblica
Amb la introducció bíblica, enguany pel germà Émile, en anglès i francès i traduïda a altres llengües pels sempre soferts traductors voluntaris, se'ns han donat uns breus materials facilitadors: el passatge de l'Evangeli del dia, un petit text de frère Alois, i unes preguntes per a la reflexió personal i posterior feina en el grup.
   En aquests enllaços podeu trobar els fulls de:
  · dilluns | Monday
  · dimarts | Tuesday
  · dimecres | Wednesday
  · dijous | Thursday 
  · divendres | Friday
  · dissabte | Saturday

La setmana a Taizé, per a tothom, té el punt culminant amb les pregàries de divendres i dissabte al vespre. Divendres és la "pregària de la creu", rememorant així cada setmana la mort del Crist com fem el divendres sant de Pasqua. La pregària segueix al voltant de la creu durant algunes hores, moment en que els frères i altres sacerdots estan disponibles a l'església. I dissabte és la "celebració de la llum" que ens porta la vida i llum pasquals després de l'experiència de mort de divendres.
Pregària del vespre de dissabte

Us animeu a viure una setmana a Taizé?

Text i fotos: Esteve Fernández, prentetemps@gmail.com

Enllaços relacionats:
- Web de la Comunitat de Taizé
- Post: "A Roma, Trobada Europea de Taizé"
- Pregàries de Taizé a Sarrià
- Blog "Una setmana a Olinda"
- Post: "La màgia dels cants de Taizé"

Algunes fotografies més:

Altar de l'Església de la Reconciliació


Pregària del migdia a l'Església de la Reconciliació (1)
Vitralls de l'Església de la Reconciliació (1)
Vitralls de l'Església de la Reconciliació (2)

Reunions de grups al costat de les carpes
Dinar dels adults a la carpa F
Pregària del migdia a l'Església de la Reconciliació (2)
Camps, arbres i camins al voltant de Taizé
Cau la tarda a TaizéCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada