PPTs


Recull de "powerpoints" amb una breu explicació i, sempre que en tinguem coneixement, qui l'ha preparat. La major part de les presentacions les aporten el Rafael i la Maria Dolors, de Granollers, que fan una tramesa setmanal als seus amics i amigues, i han accedit a que les arxivem aquí. Gràcies!

Si (Rudyard Kipling)
Avui un poema d'en Rudyard Kipling de l'any 1895: Si, de cara als propòsits per a l'any que hem encetat. Si voleu escoltar una versió cantada pel grup Esquirols, la trobareu aquí:
https://www.youtube.com/watch?v=iq5C0fHqOZk


Avui un poema d'en Lluís Llach convençuts que podem fer un món més just i lliure, i amb els millors desigs per a l'any 2019!

Esperança
Avui un poema d'en Miquel Martí i Pol que ens parla d'esperança, ja que estem plens de somnis! 

Viure
Avui unes frases sobre la vida. Dediquem la presentació a una bona amiga que ha perdut la seva mare aquesta setmana i a una altra bona amiga que s'està recuperant molt bé d'una operació delicada.

Sobre la dignitat
Tenim persones de pau, presos polítics, en vaga de fam, per això avui hem buscat frases sobre la dignitat.  La primera i la darrera foto són de la zona de Lledoners, però els que hi són tancats no ho poden veure. 

Indignació i esperança (J. A. Pagola)
Avui unes paraules de José Antonio Pagola ens conviden a indignar-nos davant de les injustícies, i alhora ser portadors d'esperança. És a dir ens convida a viure intensament, amb tensió, com les cordes d'un violí o d'un cello, que si no ho estan, desafinen. Les fotos són del no-monestir de Sant Benet de Bages.

La fe i el cor (Lev Tolstoi)
Avui us enviem unes frases de Lev Tolstoi amb unes imatges de tardar del voltant de Rupit, i dediquem la presentació als amics que tenen familiars que es van apagant poquet a poquet.Bon cap de setmana!Demanem llibertat per als presos polítics i els exiliats, i una justícia més justa!

Perseverança i confiança
Aquest setmana hem commemorat l'aniversari del naixement de Marie Curie (7.11.1867), que deia que "el camí del progrés no és ni ràpid, ni fàcil". Aquesta frase ens la podem aplicar a l'espai d'història concreta que ens pertoca viure (Miquel Martí i Pol), i les seves actituds de perseverància i constància en el treball científic també ens les podem aplicar.

Perseverança i confiança (Marie Curie)
Aquest setmana hem commemorat l'aniversari del naixement de Marie Curie (7.11.1867), que deia que "el camí del progrés no és ni ràpid, ni fàcil". Aquesta frase ens la podem aplicar a l'espai d'història concreta que ens pertoca viure (Miquel Martí i Pol), i les seves actituds de perseverància i constància en el treball científic també ens les podem aplicar.

Guanyar la llibertat
Avui fa un any que hi ha més gent a la presó, per això us enviem una presentació sobre la llibertat.
Demanem llibertat per als presos polítics i els exiliats, i una justícia més justa!


Joia, Amabilitat, Tendresa (Ramon Prat i Jesús Renau)
Avui us fem arribar una presentació sobre l'amabilitat i la tendresa, actituds que ens poden ajudar a en aquests temps convulsos que ens toca viure. Precisament, tenir clara l'escala de valors ajuda. Per exemple, aquesta setmana al Xiprer, un company de taula va dir: "La humanitat i el respecte estan per sobre els ideals polítics". Així, es pot parlar de tot i amb tothom

Dins i fora (Joaquim Forns)
A Granollers tenim la presó de Quatre Camins molt a prop. Algunes vegades hi hem anat a jugar jocs de taula. Quan surts et queda ficat a dins del cap el soroll del tancament de moltes portes darrere teu. Per això, després d'haver llegit el llibre "escrits de presó" d'en Joaquim Forn, n'hem tret algunes frases que hem posat a la presentació. 

Gracias a la vida (Violeta Parra)
Ahir (4 d'octubre) va fer el 101 anys del naixement de la cantautora, poeta, pintora, escultora i ceramista xilena Violeta Parra. Un any abans de suïcidar-se, va escriure un himne a la vida: "Gracias a la vida".

Dilluns farà un any que vam viure emocions molt diferents. Us adjuntem el poema "Aquesta remor" d'en Miquel Martí i Pol, perquè acaba dient "I tanmateix la remor persisteix".
La podeu escoltar en veu d'en Ramon Muntaner en aquest enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=HKlNQf9Iq6c
Per altra banda, ahir vam poder gaudir del documental "El Xoc" en pantalla gran. També s'hi veien de forma molt propera les emocions de la gent al llarg de la tardor de 2017. Dilluns el passaran a TV3. No us el perdeu. Aquí en teniu el tràiler:

https://www.youtube.com/watch?v=DeoeDLtW7bY

La setmana passada vam escoltar la cançó "Swing de la pau" i ens va agradar, ja que era aplicable als moments que vivim. Us l'adjuntem amb unes fotos de la catedral d'Orleans amb unes projeccions sobre la façana. Una d'elles es deia "Dones i pau".

Sobre la vida (Miquel Martí i Pol)
Avui una bona amiga passa pel quiròfan. Hem triat uns versos de Miquel Martí i Pol. 


Vida, amor i llibertat (Goethe)
Avui us enviem una presentació amb frases de Goethe sobre vida, amor i llibertat.

Jo crec en la pau (Martin Luther King)
Aquesta setmana ha fet 55 anys que el 28 d'agost de 1963 en Martin Luther King va pronunciar el famós dircurs: Jo tinc un somni, davant de milers de persones concentrades a Washington. 
Si el voleu escoltar, el trobareu aquí:
https://www.youtube.com/watch?v=EuiB-jDkoo0

Per recordar-lo hem fet una presentació basada en el discurs d'acceptació del premi Nobel de la Pau que li va ser concedit l'any 1964.

Llums llargues (II)
Aquesta setmana hem tingut la bona notícia de la dissolució d'ETA, i us enviem una segona presentació amb unes frases de gent que pensa per poder veure-hi més lluny.

Feliços (benaurances d'avui)
Us enviem una presentació amb unes benaurances actualitzades que ens ha fet arribar en Sergi d'Assís, monjo de Montserrat. 

Aquesta setmana us enviem una presentació amb unes frases de gent que pensa per poder veure-hi més lluny.Demanem llibertat per als presos polítics i els exiliats, i una justícia més justa!

Frases (de Stephen Hawking)
Ens ha deixat un científic excepcional: Stephen Hawking, exemple de persistència, superació i no rendició. Considerem que són qualitats que ens vénen bé aquests dies al nostre país. Hem revisat unes frases seves, i n'hem triat algunes. 
També va dir que aquest no seria un gran univers, si no fos la llar de les persones que estimes.

Frases (de Jorge Wagensberg)
Us enviem una presentació amb unes frases del físic i divulgador Jorge Wagensberg, amb unes imatges de Gerri de la sal i rodalies.

Asserenar-se (Dalai Lama)
Us enviem una presentació amb unes frases del Dalai Lama per asserenar-se.També un adjuntem un enllaç a la conversa que van mantenir a Catalunya Ràdio amb el filòsof Josep Maria Esquirol sobre el seu darrer llibre que parla de la bondat:

Els tres filtres
Aquests dies escoltem molta xerrameca, mentides que que esquincen els cels, post-veritats, pre-veritats, ... Ens han agradat els tres filtres de que parla la presentació. 

Casaldàliga 90 anys
Avui en Pere Casaldàliga fa 90 anys. Us adjuntem una presentació amb unes frases seves perquè puguem posar els llums llargs a la nostra vida.

Aprofitar la vida (Carpe Diem)
Aquesta setmana en Salvador Cardús ha fet un article sobre la malenconia, i citava el professor de psiquiatria Luís Rojas Marcos. En el mateix deia que l'optimisme no és un mecanisme d'autoengany, sinó de resistència i victòria davant de l'adversitat. Avui una presentació en aquest sentit: viure la vida intensament, malgrat les adversitats que hi apareguin. 

Del silenci (Lanza del Vasto)
Aquesta setmana ha estat de molta cridòria. També hem recordat l'assassinat de Gandhi. Us oferim una presentació amb una reflexió sobre el silenci d'en Lanza del Vasto, que va ser un deixeble d'en Gandhi.

Com serà el dia d'avui (Mario Benedetti)
Hem rebut un text d'en Mario Benedetti sobre l'actitud que hem de tenir davant de cada dia que comença, i ens va agradar per poder començar el dia amb una actitud positiva. 

Frases - Martin Luther King Jr.

Dilluns va ser el dia de Martin Luther King, Jr. El recordem amb algunes frases seves i fotos de la serra del Montmell (Penedès).Ens retrobem després de les vacances i us enviem una presentació sobre la pau, en record del que ha passat al nostre país aquest mes d'agost. Les fotos són d'una excursió al Mont Perdut.

Sobre la generositat
Us adjuntem una presentació sobre la generositat a partir d'unes reflexions que el filòsof Josep Maria Esquirol va fer al Racó de pensar de Catalunya Ràdio.


Avui adjuntem una presentació amb la lletra de la cançó: "La seva vida és la vida", cantada pel grup Falsterbo Marí al disc "Salta l'ocell".

L'enviem perquè de Terra només en tenim una, encara que hi hagi gent  poderosa que no es cregui el canvi climàtic.

Poema de la felicitat

Avui adjuntem una presentació sobre la felicitat que hem refet a partir d'una presentació rebuda.

Tenir cura
Les darreres setmanes us hem enviat una llista de coses apreses que en Carles Capdevila va publicar al diari ARA. Divendres 2 de juny ens ha deixat. Avui adjuntem una presentació sobre Tenir cura, a partir d'una xerrada  d'en Francesc Torralba per recordar-lo.

En Carles Capdevila va dedicar un grapat d'articles a les persones que  tenen cura d'altres, com per exemple: mestres, infermeres, monitors  d'esplai, ...

Desigs i intencions

Avui us enviem una presentació amb unes frases d'uns grafits pintats a la paret d'un pont sota l'autopista prop de Granollers i un parell de poemes per completar-la.

16 coses apreses el 2016
A finals de l'any passat en Carles Capdevila va publicar un article al diari ARA on feia una llista de coses apreses durant l'any 2016.
Aquí teniu les 4 presentacions que han preparat en Rafael i la Maria Dolors.
Part I .        Part II .       Part III .      Part IV


Casa nostra, casa vostra
Avui una presentació amb textos en relació amb l'acollida dels refugiats. Ens veiem demà al carrer a Barcelona! 


Volem la lluna
Una presentació per acabar aquest 2016 i estrenar el 2017.

Avui us adjuntem dues presentacions amb les tretze propostes per viure millor amb menys que ha fet Cristianisme i Justícia (Quadern nº 200). El text complet el podeu trobar a l'enllaç:  https://www.cristianismeijusticia.net/files/papct234.pdf


El sentit de la tendresa
En Jesús Renau té un llibre que es diu "La recuperació de les paraules".
Avui hem recuperat parts del text sobre el sentit de la tendresa. 

Estimar
Enguany se celebra el 700 aniversari de la mort de Ramon Llull, que tenia l'amor com un dels seus puntals. D'ell és la frase:  L'amor neix del record, viu de la intel·ligència i mor per oblit.

Sobre l'amistat
Us enviem una presentació sobre l'amistat a partir d'un text de Vasili Grossman que trobareu en el llibre "Vida i destí" 

A taula (text de Josep Maria Esquirol)
S'acosta la castanyada i ens trobarem asseguts a taula ben acompanyats de familiars, amics i/o coneguts i menjarem castanyes i panellets.


Desobediència (recordant Rosa Parks)
Com que estem veient que la desobediència és i serà el plat del dia, hem recordat la Rosa Parks que l'any 1955 no va voler anar a seure darrera de l'autobús


Escolta-ho en el vent (Bob Dylan)
Avui una presentació amb el text de la cançó "Escolta-ho en el vent" d'en Bob Dylan, flamant Premi Nobel de Literatura.

La felicitat avui
Presentació a partir d'un text d'Eduardo Galeano sobre la felicitat.
Dos poemes d'en Miquel Martí i Pol adreçats a la pèrdua de persones estimades

A l'hora de parlar (Lanza del Vasto)
Aquesta setmana hem sentit/llegit declaracions que semblarien indicar que els que les van fer no complirien alguna de les quatre condicions que en Lanza del Vasto considera que cal tenir en compte abans de parlar, i que trobareu a la presentació.

El bambú japonés
Us adjuntem una presentació sobre el bambú, que és fàcilment aplicable a les nostres vides.
Dedicada a les persones que viuen en el món de l'ensenyament, ara que han començat un nou curs.

Per estar amb Tu
Amb aquesta presentació us desitgem que comenceu el nou curs amb bon peu!

Acompanyar la vida

Avui una presentació amb algunes reflexions sobre la família.

Podries (Joana Raspall)


Aquesta setmana hem participat en un experiment poètic i la Joana Raspall ha estat una de les poetesses més citades. Hem escollit un poema seu que també s'adiu amb la crisi  dels refugiats.

Història d'un colibrí
Us adjuntem un conte sobre un colibrí. Potser descobrirem què hi podem fer en relació a la situació dels refugiats.

Sobre la dignitat (Mn. Ballarín)
Continuem sense solucionar la situació dels refugiats. Una presentació sobre la dignitat, on hem recuperat una frase d'en Mn. Ballarín, que ens ha deixat aquesta nit.

Felicitem als Josep's, Pep's, Fina's, Pepa's i derivats.

Vamos mujer (cantata de Iquique)
En relació amb el drama del immigrants a Europa, hem recuperat una cançó de la Cantata de Santa María de Iquique del grup Quilapayun on es parla de l'esperança íntima que mou aquells que deixen casa seva.
Podeu escoltar la cançó aquí:

Pistes per a una vida plena

En llegir un article al diari ARA sobre la violència a Euskadi, hem recuperat una xerrada que va fer l'Andreu Trilla (escolapi) al Xiprer de Granollers fa unes setmanes sobre el perdó, i amb el seu permís n'hem fer una presentació.
Les fotos són dels primers signes de la primavera que es poden veure a una alçada de 190 m a Granollers.


La fragilitat del judici
Avui una presentació que ens parla de valorar la vida en el seu conjunt.
Felicitats als manresans que celebren la Festa de la Llum.
Pels que no sabeu de que va aquesta festa, i si no teniu algun manresà a prop, aquí hi trobareu una explicació:
Una abraçada,
Rafael i Maria DolorsEls regals de la vida
Quan la malaltia es fa companya de viatge, l'escala de prioritats s'ordena de forma automàtica, sense haver de fer gaire disquisicions i es té una oportunitat d'estar més a prop del que pateix.
Una presentació sobre els regals de la vida.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors
Pressa o pausa
Una presentació sobre la pressa.
Si veniu per Granollers aquest cap de setmana, hi veureu molta gent corrent, i no és pas perquè tinguin pressa!
Bon cap de setmana!
Una abraçada,

Rafael i Maria Dolors
El mirall del teu interior (Gandhi)
Bon dia,
Aquesta setmana hem rebut una presentació amb unes reflexions sobre una frase de Gandhi, i la volem compartir.
Bon cap de setmana!
Una abraçada,
Rafael i Maria DolorsEls 7 errors de la humanitat
Aquesta és la llista d'errors de la humanitat que va escriure en Gandhi.
Les fotos són dels Cingles de Bertí.
Una abraçada,

Rafael i Maria Dolors


Esperança
Aquests dies estem vivim moments d'esperança intensa.
Avui una presentació amb paraules d'Eduardo Galeano i fotos de la Garrotxa.
Bona setmana!
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors
Saber viure
Aquests dies hem tingut ocasió de trobar-nos amb la família i amb amics.
Avui una presentació sobre els amics.
Una abraçada,
Rafael i Maria DolorsLa força de l'amor (Albert Einstein)

Unes paraules d'Einstein sobre la força de l'amor amb unes fotos de Riells del Montseny.
Bon cap de setmana!
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors
En despetar-vos, penseu (Dalai Lama)

Bon dia,
Un text del Dalai Lama per començar bé el dia.
Maria Dolors i RafaelNo us rendiu mai
Bon dia,
Una recomanació del Dalai Lama per quan tenim dificultats al davant: no rendir-se mai. Les fotos són dels vitralls de l'església del municipi occità de Sent Lari e Sola (Saint-Lary-Soulan en francès) de la regió Migdia-Pirineus.
Una abraçada,

Rafael i Maria DolorsDol

Avui un poema sobre el dol en record a totes les víctimes de la violència.
Bon cap de setmana!
Una abraçada,


Rafael i Maria DolorsTot arriba (poema de Carolina Ibac)

Avui un poema sobre l'esperança, que no es pot perdre mai!
Bon cap de setmana!
Una abraçada,


Rafael i Maria Dolors
Bon dia,
Us enviem més textos de Lanza del Vasto sobre el respecte.
Les fotos són de la Peña Montañesa (Osca), que fa força respecte des de lluny, no tant quan t'hi apropes i la puges.
Bon cap de setmana!
Una abraçada,
Rafael i Maria DolorsDel respecte (I)
Avui uns textos de Lanza del Vasto sobre el respecte. Aquesta actitud es pot afegir a les tres paraules d'uns dies enrera: acompanyar, servir i defensar, que us vam enviar en ocasió del drama dels refugiats. Les fotos són del Pedraforca, ja que quan es va a una muntanya cal anar-hi amb respecte.
Bon cap de setmana i una abraçada,

Rafael i Maria Dolors
Aquesta setmana un conte sobre un ermità i el seu zoo, amb fotos de la reconstruïda Frauenkirche de Dresden, amb especial focus a la meravella de la cripta.
Bon cap de setmana!
Una abraçada,


Rafael i Maria DolorsEl gran dictador (Charles Chaplin)
Aquesta setmana, entre d'altres, s'ha celebrat el 75è aniversari de l'estrena de la pel·lícula "El gran dictador".
Avui hem fet una presentació amb uns fragments del discurs finals i unes fotos de la tardor al Berguedà.
Bon cap de setmana i felicitats a les Teresa 's, encara que sigui amb retard!
Una abraçada,

Rafael i Maria DolorsTres lliçons

En el llibre "El món d'ahir, memòries d'un europeu" de l'escriptor austríac Stefan Zweig (28.11.1881 - 22.02.1942), que us el recomanem, hi ha la narració d'un encontre que va tenir amb l'escultor Rodin al seu estudi, arran del quan va aprendre tres lliçons, que us posem a la presentació adjunta.
Felicitats a les Pilars!
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors
Frase de la Mare Teresa

Ningú és indiferent a la felicitat. 
Avui una única frase de la Mare Teresa de Calcuta.

Una abraçada,


Rafael i Maria DolorsMés lluny

Avui una presentació que ens esperona a no quedar-se aturat davant de les dificultats, i tampoc davant de la comoditat, sinó a superar-les i a anar més lluny.
Felicitats a tots els arcàngels!
Una abraçada,

Rafael i Maria DolorsTres paraules

Avui una presentació que inclou tres paraules, tres verbs, per respondre a la realitat dels desplaçats, però que també ens poden anar bé per als que tenim més a prop.
Bon cap de setmana.
Una abraçada,
Rafael i Maria DolorsCatalunya: País d'acollida

Davant de la crisi dels refugiats, no podem perdre de vista que Catalunya sempre ha estat un país d'acollida. Ens hi ajuda un poema de la Joana Raspall amb unes fotos del país.
Una abraçada,


Rafael i Maria DolorsPerseverança!

Ja hi tornem a ser!


Una presentació perquè les dificultats no ens aturin.Felicitats a totes aquelles que porten el nom d'alguna Mare de Déu trobada: Núria, Queralt, Meritxell, Erola, ...Bon cap de setmana!Una abraçada,Rafael i Maria DolorsSería tan fácil
Bon dia,
Una presentació amb 10 punts a tenir en compte, ara que s'acosten les vacances. En el cas que ja els conegueu, no hi fa res recordar-los, ja que el brogit diari no ens hi ajuda.
Una abraçada i bones vacances!


Rafael i Maria DolorsA Sor Genoveva

Fa pocs dies ens ha deixat Sor Genoveva, "una persona que estimava i mirava endins de les persones amb esperança" (E. Sala).
Us enviem una presentació a partir d'un escrit de l'Eduard Sala.


Una abraçada,
Natura
Ara s'acosta la temporada que podrem gaudir més de la natura i contemplar-la. Aquí teniu una presentació que ens sembla que hi ajuda.
Una abraçada,
Rafael i Maria DolorsLa taula parada
A l'entorn d'una taula hi podem compartir moltes coses.
Aprofitem les trobades amb diferents persones que farem durant aquest estiu al voltant d'una taula.
Bon cap de setmana!
Una abraçada,


Rafael i Maria DolorsAmb la calor que està fent, ja veiem les vacances més a prop. Us enviem una presentació amb un parell de pensaments i un grapat de fotos maques.
Una abraçada,
Rafael i Maria DolorsPropostes per a un món millor 
Us adjuntem una presentació amb els punts que va tocar la Victòria Molins, monja que treballa al Raval de Barcelona, en una conferència (text complet).
Les fotos són del riu Freser.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors

Llibreters i pa
A casa estem convençuts que fer pa activa la memòria ancestral: olors, textures, transformacions,...
Als països del Nord d'Àfrica i al Mitjà Orient el pa és un aliment molt important. Betlem vol dir "la Casa del Pa" (gràcies, Andreu).
Fa unes setmanes vaig tenir ocasió de passar tot un matí amb una família de flequers que fan un pa excepcional. Si teniu ocasió, no us el perdeu (Fleca Can Casals, Mieres, Girona).
Per a tots aquells que fan un bon pa i que en gaudeixen menjant-lo, avui un text del Talmud que ens lliga llibreters i pa.
Bon cap de setmana!  Una abraçada, Rafael i Maria Dolors


El 31 de maig a les 9:05 es va fer un acte al cementiri de Granollers en record a les víctimes del bombardeig dels avions de la Itàlia feixista sobre el centre de Granollers que va tenir lloc el 31 de maig de 1938 a les 9:05 Adjuntem unes fotos de l'acte amb un poema de Miquel Martí i Pol sobre la pau.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors


L'escolapi Ramon Maria Nogués explicava que la veritat és polièdrica. Us enviem un conte que ens pot ajudar a entendre què vol dir, i també per tenir-ho en compte a l'hora d'interpretar aquest nostre país tan petit.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors


Poema de Víctor Hugo
Us passem un poema d'en Victor Hugo adreçat a un deixeble seu.
Que en gaudiu!
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors


Tres frases d'Eduardo Galeano
Una presentació amb només tres frases de l'Eduardo Galeano, escriptor que ens va deixar fa unes setmanes setmanes.
Les fotos són d'una posta de sol des de dalt de La Mola.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors


Els impulsos del cor
Una presentació perquè ens deixem portar pel cor.
Bon cap de setmana.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors


L'eco de la vida
Per al llarg cap de setmana una presentació sobre l'eco de la vida. Si aneu per la muntanya, podria ser que poguéssiu practicar.
A veure si us agrada!
Bon cap de setmana.
Rafael i Maria Dolors


Bon dia,
Avui una presentació per gaudir lentament i a fons de la vida.
Entre les fotos n'hi podreu trobar unes quantes de consecutives d'un mateix tronc de prunera on hi podreu veure l'acció de la primavera.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors


Avui una presentació per desitjar-vos BONA PASQUA a tothom!
Una abraçada,

Rafael i Maria Dolors


Bon dia,
Quan ens deixa alguna persona que estimem o coneixem, sovint ens passa pel cap la quantitat de coses que hem deixat de fer amb ella.
Avui una presentació en record a totes les persones que ens han deixat sobtadament.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors


Conte Ikigai

Avui una presentació amb un conte japonès sobre "tenir una raó per viure" i un poema d'una poetessa suïssa afincada a Manresa.
Bon cap de setmana
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors


Bon dia,
Avui una presentació sobre la motxilla invisible que portem a sobre.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors


Una presentació amb el destil·lat per acompanyar persones que hem tret d'una exposició feta per un bon amic (Eduard Sala, @edsala62) a la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL.
Rafael i Maria Dolors


Dedicat a tots els manresans per la Festa de la Misteriosa Llum (21 febrer).
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors


Avui un poema de Kahlil Gibran (1883-1931), un poeta i pintor libanès establert als EE.UU., que ens ha semblat força actual. Les fotos són de les Gavarres, prop de Romanyà de la Selva.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors

Aquesta és una presentació amb el text d'una cançó que surt en una petita joia del cinema d'animació "El ninot de neu". Les fotos són de la zona del castell de Milany (Vidrà).
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors


Bon dia,
Divendres va ser el Dia Escolar de la No violència i la Pau. Us enviem una presentació amb tres poemes per recordar-ho.
Les imatges són de la terra ferma.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors


Tempus fugit
Avui us enviem una presentació amb una cita del conte "Momo" de l'escriptor Michael Ende. Si no l'heu llegit, no us el perdeu. I si podeu no us perdeu la pel·lícula italo-alemanya que van fer, i que inclou música de l'Angelo Branduardi.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors
La disciplina
Si vam començar l'any amb bons propòsits, avui una presentació sobre la disciplina.
Us adjuntem un enllaç a una música d'Arvo Pärt, un músic estonià, per si teniu ganes d'escoltar-la mentre veieu la presentació:
Una abraçada,
Rafael i Maria DolorsBon any --Mafalda
Bon dia i Bon Any 2015!
Avui una presentació en solidaritat amb aquests humoristes que intenten explicar què passa amb les seves vinyetes.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors
Aquests dies ens desitgem felicitat arreu. Aquesta presentació ens explica un conte perquè sapiguem buscar la felicitat al lloc correcte.
Bon Nadal i Feliç 2015!
Una abraçada,
Rafael i Maria DolorsEls Drets Humans
Aquesta setmana s'ha celebrat el 66è aniversari de la Declaració dels Drets Humans. Tot i que ja tenen una edat per estar jubilats, la veritat és que sembla que encara no hagin entrat a la plenitud de la vida, a la vista de les notícies que podem llegir cada dia al diari o escoltar a la ràdio. 
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors

Frases de Nelson Mandela (II)
Ha fet un any que des que ens deixà en Nelson Mandela. Per recordar-lo, una presentació amb unes frases seves.
Mª Dolors i Rafel


Sobre l'esforç
Us enviem una presentació amb una adaptació d'un text que hem rebut.
Bon cap de setmana!
Felicitats als Andreu's!
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors


Tardor
Com qe ja tenim una tardor molt acolorida entre nosaltres, avui una presentació dedicada a ella.
Bon cap de setmana!
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors
Endavant... amb cançons!
Estem convençuts que amb les cançons es pot dir de tot.
Avui una presentació amb textos de cançons per encarar el 9N.
Bon 9N2014!
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors


Mantén-te dret (Lanza del Vasto)
Us enviem avui un text d'en Lanza del Vasto, que considerem apropiat per a moltes ocasions, i també de cara al N9N.
Bona castanyada!
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors


Us enviem avui una presentació amb la primera part d'unes frases extretes d'una carta que Abraham Lincoln va enviar al mestre del seu fill, i que ens han agradat.
Bon cap de setmana.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors
On sou, Senyor?
Avui una presentació adreçada als que ho tenim tot, perquè estiguem oberts als que tenim al costat, especialment aquells que han vingut de terres llunyanes, molts companys dels quals s'hi han quedat pel camí.
Les fotos són d'un monument a la fam que hi ha a Dublín.
Una abraçada,
Rafael i Maria DolorsEducar
Avui una presentació dedicada als mestres i professors per la il·lusió i l'empenta amb que fan a la seva feina.
Bon cap de setmana.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors
Aigua
Una cançó d'Esquirols que parla de l'aigua i algunes de les seves característiques que podríem fer nostres.
Rafael i Maria Dolors
Us adjuntem una presentació amb un text basat en un poema d'en Miquel Martí i Pol que serà cantat a la propera Diada, per allò d'anar escalfant motors.
Les fotos són de la Cerdanya.
Rafel i Maria Dolors.Gràcies, Xesco Boix
A casa ens agrada cantar, i com que aquesta setmana hem recordat que en Xesco Boix ens va deixar fa 30 anys, us enviem una presentació amb algunes frases seves.
Felicitem als Jaume's, Joaquim's i Anna's!
Bon cap de setmana.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors


Les set meravelles del món
Bon dia,
Com que durant l'estiu tindrem ocasió de mirar moltes meravelles al nostre voltant, aquí teniu una presentació amb 7 meravelles.
Bon cap de setmana.
Una abraçada,
Rafael i Maria DolorsPoemes (Joan Vinyoli)
Bon dia,
Avui us adjuntem una presentació amb tres poemes d'en Joan Vinyoli, del que ahir es va celebrar el centenari del seu naixement. Ens parlen de vida, amor i silenci.
Bon cap de setmana.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors

Europa cerrada 
Bon dia,
Avui us adjuntem una presentació que fa reflexionar sobre la nostra posició davant dels immigrants.
Bona revetlla de Sant Joan i felicitats als Joan's i Joana's!
Bon cap de setmana.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors

Pensaments per collir
Com que molts camps ja estan a punt per ser segats, us adjuntem una presentació amb pensaments atribuïts a una senyora de 90 anys.
Felicitats als Antoni's, Toni's i Bernat's (patró dels excursionistes)!
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors

Frases de Desmond Tutu
Us adjuntem una presentació amb frases de Desmond Tutu que aquesta setmana ha estat al nostre país.
Felicitats als Norbert's!
Bon cap de setmana.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors
Decidir? ... decidim!
Bon dia,
Us adjuntem una presentació per a la jornada de reflexió.
Les fotos són d'una passejada al costat del riu Congost entre Granollers i La Garriga.
Bon cap de setmana.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors


Com estimem els enemics?
Us adjuntem uns comentaris de Martin Luther King sobre com estimar els enemics, ara que tant es parla de crispació i hi ha gent que elimina els enemics. Les fotos són del nostre país.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors
Per què cantem
Aquesta setmana s'ha mort el pare d'un amic, i en record seu us enviem un poema de Mario Benedetti.
Les fotos són del Pallars Sobirà. La majoria d'elles són de l'entorn d'Estac, un poblet a la vora de Sort. En aquest poblet hi ha casa Massa, on la Núria, una granollerina, us acollirà d'allò més bé i us posarà sobre la taula productes de km 0 d'alta qualitat, algun dels quals fins i tot ha estat premiat internacionalment. Una abraçada,  Rafael i Maria Dolors

Viure urgent
Davant d'un possible llarg pont, una presentació per reflexionar sobre què és urgent.
Bon cap de setmana.
Una abraçada,
Rafael i Maria DolorsA l'entorn del pa
Avui us enviem el text d'una cançó sobre el pa, que hem escoltat la setmana passada, i com que a casa ens agrada fer pa, les fotos no han costat de trobar.
Bon cap de setmana.
Una abraçada,
Rafael i Maria DolorsAlegria
Avui unes frases sobre l'alegria de viure, que tenim Pasqua a tocar!
Bon cap de setmana.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors
Avui quatre coses que no podrem recuperar. Les imatges són de la Seu Vella de Lleida Bon cap de setmana.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors


Avui us adjuntem un poema del teòleg i pastor alemany Dietrich Bonhoeffer que va ser assassinat en un camp de concentració nazi pocs dies abans del final de la guerra. Va estar tot un any a Barcelona uns anys abans que esclatés la guerra civil.
Rafael i Maria Dolors
Bon dia
Per gaudir de la primavera que ja ha arribat.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors
Aquesta setmana hem llegit la frase de l'Hélder Cámara que deia: "Si donp menjar a un pobre em diuen bona persona, si demano perquè té gana, em diuen comunista".
Avui una paràbola de R. Tagore sobre la pobresa amb imatges de cactus i suculentes, unes plantes ben austeres. Bon cap de setmana i una abraçada,
Rafael i Maria Dolors


L'ofensa
Avui una presentació en relació amb el tracte que tenim amb els altres.
Bon cap de setmana.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors


El dimarts passat vam poder gaudir del planeta Venus gronxant-se prop de la lluna. També estem veient al nostre voltant l'explosió de la natura que es va despertant a mida que el dia s'allarga i les temperatures s'enfilen.
Us enviem una presentació d'Anthony de Mello per estar atents al nostre entorn, especialment a les persones.
Bon cap de setmana.
Una abraçada, Rafael i Maria Dolors


Avui us enviem una presentació per valorar les coses petites que ens trobem al nostre entorn i alegrar-nos-en.
Felicitem els manresans, perquè avui celebren la festa de la Llum.
Bon cap de setmana.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors


Elogi de la lentitud
Avui us enviem una presentació amb una apologia de la lentitud.
Bon cap de setmana.
Una abraçada,
Rafael i Maria DolorsFrases de Pere Casaldàliga
Avui us enviem una presentació amb unes frases d'en Pere Casaldàliga per aportar serenitat a la cridòria que tenim al voltant. Les fotos són de Taizé. Bon cap de setmana.
Una abraçada,Rafael i Maria DolorsPoemes del País Valencià
Avui uns poemes de poetes del País Valencià amb unes imatges de Vallbona de les Monges 
Rafael i Maria Dolors


Quan pensaves que no mirava
Les frases d'avui ens recorden que allò que fem és important als ulls dels altres i sovint diuen més que les paraules.
Les fotos són de l'entorn de Castellgalí (Bages).
Una abraçada,
Rafael i Maria DolorsAquest any 2013 ens ha deixat la Joana Raspall. Adjuntem un poema seu on ens parla del Nadal i el lliga amb l'esperança, que nosaltres voldríem que fos el missatge per a l'any que encetarem.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors

Ensenyar a volar
Us adjuntem avui una presentació ammb textos atribuïts a la Mare Teresa de Calcuta.
Una abraçada, bon cap de setmana, i Bon Nadal!
Rafael i Maria DolorsAdvent 2013
Estem en temps d'espera, cadascú espera alguna cosa, i alguna és força llunyana, però tot arriba. Una presentació sobre l'Advent.
Una abraçada i bon cap de setmana,
Rafael i Maria Dolors


Decàleg de l'acompanyant
A mida que ens fem grans ens adonem que les vivències que hem fet al costat dels companys de camí ens han marcat i/o canviat més o menys profundament.
Avui una presentació sobre l'acompanyament.
Moltes felicitats als Andreu's!
Una abraçada i bon cap de setmana
Rafael i Maria Dolors


Tots dos
Un escrit per recordar el papre d'una bona amiga que ens ha deixat aquesta setmana.
Una abraçada i bon cap de setmana,
Rafael i Maria Dolors (novembre 2013)

Miquel Martí i Pol (10 anys sense)
Avui una presentació amb un poema de Miquel Martí i Pol de l'any 1954 per recordar que fa 10 anys que ens va deixar.Les fotos són de Taizé.
També aprofitem per felicitar els Albert's i tots els científics!Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors (novembre 2013)
Emocions positives
Avui una presentació sobre emocions positives, que diuen que van bé per ser més feliços. Les fotos són d'una excursió al Paratge Tudela (Cap de Creus).
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors (8-11-2013)
Poema de la mort
Avui ens dol la pèrdua sobtada d'un bon amic.
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors (31-10-2013)


Us adjuntem un text de Dietrich Bonhoeffer que ens ha caigut a les mans darrerament. Fa molt anys a Hamelin ens van ensenyar una cançó seva que ens va agradar molt, algun dia la posarem en en una presentació.
El text d'avui podria ser apropiat per començar bé cada dia.
Maria Dolors i Rafael (25-10-2013)La lluna
Demà hi ha lluna plena.
Us enviem una presentació amb fotos boniques de la lluna i algunes frases, perquè en gaudiu.
Bon cap de setmana!
Una abraçada, 
Rafael i Maria Dolors (18-10-2013)


Per continuar el curs amb empenta us adjuntem unes frases de l'autor del llibre "El monjo que es va vendre el Ferrari". Les fotos són d'una excursió al Taga.
Bon cap de setmana i felcitats a les Pilar's!
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors (11-10-2013)
Conte de l'hipopòtam (format PDF)
Avui us proposem un conte d'un hipopòtam, i ens sembla que té relació amb unpoema de Douglas Malloch.
Bon cap de setmana!
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors (04/10/2013)
Avui el text d'un poema de Bertolt Brecht: Les crosses.
Trobem que és apropiat per als moments que vivim. N'hi ha que encara no volen que ens les traiem perquè es pensen que, com a país, no podrem caminar sols!
Les fotos són de la zona de Ribes de Freser.
Bon cap de setmana!
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors (27/09/2013)Avui el text d'una cançò que a casa ens agrada molt i que parla de camí, angoixa, compromís, joia, il·lusió, ... I per acabar una frase de Winston Churchill. Considerem que tot plegat és apropiat per als moments que vivim. Les fotos són d'una excursió pel canó (?) d'Añisclo aquest estiu.
Bon cap de setmana!
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors (20/09/2013)


Fem Via
Avui una presentació per recordar que els poetes també ajuden a fer camí. Les fotos són de la pujada al Coll d'Añisclo des de la Vall de Pineta.
Bon cap de setmana!
Una abraçada,
Rafael i Maria Dolors (13/09/2013)


Frases de Robin Sharma (I)
Per començar el curs amb empenta us adjuntem unes frases de l'autor del llibre "El monjo que es va vendre el Ferrari". Les fotos són d'una excursió al Pic de Robiñera a la zona de Pineta.
Felicitats a totes les Núria's, Erola's, Meritxell's, i altres marededeus trobades!
Una abraçada, Rafael i Maria Dolors (06/09/2013)

La naturaleza
Una presentació amb frases d'Eckhart Tolle sobre l'aquí i l'ara.
Aportat per: Maria Dolors Boleda i Rafel Pi, juliol 2013
Arbres i pensaments
El Rafael i Maria Dolors ens diuen: "Com que durant l'estiu potser tindrem ocasió d'anar més per la natura i contemplar-la, aquí teniu uns arbres i uns pensaments."
Aportat per: rafel Pi i Maria Dolors Boleda, juliol 2013.Escultura en honor a Nelson Mandela
Una presentació amb un poema d'en Miquel Martí i Pol, per recordar el Concert per la Llibertat, i fotos d'una original escultura dedicada a Nelson Mandela.
Aportat per: Rafl Pi i Dolors Boleda, juliol 2013

Frases de Nelson Mandela (Madiba)
El Rafel i la M. Dolors envien una presentació amb frases de Nelson Mandela, i ens diuen que algunes de les quals són ben aplicables al nostre país.
Autors: Rafel Pi i Maria Dolors Boleda, juny 2013
Dotze pensaments
Ara que s'acaba el curs a les escoles, una presentació amb 12 pensaments.
Aportat per: Rafel Pi i Maria Dolors Boleda, juny 2013.
Frases d'una escola
Una presentació breu amb frases trobades a la paret d'una escola, i amb fotos d'una caçotada.
Autors: Rafel Pi i Maria Dolors Boleda, maig, 2013


La Carme ens envia aquest powerpoint: "... a vegades el faig servir en alguna formació que he donat  (...) el contingut és molt bonic i amorós i vàlid per replantejar-nos la nostra actitud com a mestres i com a pares. 
Aportat per: Carme Solé, maig 2013
La llegenda del falcó

Aquest cap de setmana, el Rafel i la Maria Dolors ens envien aquest powerpoint: "Com que amb la primavera tenim ocells per tot arreu, una presentació sobre un ocell que es pensava que no podia volar."

Aportat per: Maria Dolors Boleda i Rafel Pi, maig 2013

Una presentació amb fotos del Pla de l'Estany en record de Georges Moustaki. Si voleu escoltar la cançó, cliqueu a:
Autors: Rafael Pi i Maria Dolors Boleda, maig 2013Dones de resurrecció


Fa poc vàrem celebrar la Segona Pasqua.
Aportat per: Rafel Pi, maig 2013


Setmana de la poesia
Avui en Rafel ens envia un powepoint amb motiu de la Setmana de la Poesia que s'ha celebrat a Barcelona.
La presentació té  tres poemes i fotos del Vallès arran d'una caminada entre Granollers i Montserrat. 
Autor: Rafel Pi, maig 2013

Temors
Una presentació amb textos suposament d'Ernest Hemingway sobre els temors.
Aportat per: Rafel Pi, maig 2013


Elogi del viure
Avui el Rafel ens envia una presentació amb un text d'en Joan Maragall que ens agrada, i que, parcialment, podeu trobar escrit sobre pedra a Montserrat. Les fotos han estat fetes pels voltants de Sant Pere de Rodes.
Autor: Rafel Pi, abril 2013
El monjo jardiner
Avui una presentació dedicada a José Luís Sampedro, que ens ha deixat aquesta setmana, i que inclou la llegenda japonesa que va llegir en el discurs per entrar a la Real Academia Española de la Lengua.
Han dit d'ell, que si bé no era creient, tenia el segell de l'amor gravat a foc en el seu cor
Autor: Rafel Pi, abril 2013


Llum interior
Avui una presentació sobre la llum interior amb unes imatges dels entorns de Taizé.
Autor: Rafel Pi, abril 2013


Estima
En Rafel ens envia una presentació sobre l'estimar dedicada al bon amic Joan, que es jubila avui.
Bon cap de setmana i Bona Pasqua!
Aportat per: Rafel Pi, març 2013
Kyrie
Una presentació amb imatges que posen de manifest que hem de canviar la manera de fer les coses... i ho podem fer començant des de dins nostre.
Aportat per: Rafel Pi, març 2013


Què fàcil és equivocar-se! (Les quatre estacions)


Un conte, que potser ja coneixeu, que ens ajuda a valorar les coses en el seu conjunt.
Aportat per: Rafel Pi, març 2013

Aquests dies es poden veure els ametllers florits i en altres arbres comencen a obrir-se els borrons i s'endevinen les flors. La presentació relaciona aquest renaixement de la natura amb el de les persones.
Aportat per: Rafel Pi, març 2003
La llum  al país de la nit
El passat dijous 21 de febrer  va ser la Festa de la Llum a Manresa. En Rafel ens envia un conte sobre la llum amb unes imatges de la zona del Castell de Milany (Vidrà), algunes amb neu!
Autor: Rafel Pi, febrer 2013

Paraules i silenci
Una presentació sobre les paraules i el silenci.
Aportada per: Rafel Pi, febrer 2013

Frases de Gandhi (2013)
Aquesta setmana passada hem recordat l'aniversari de la mort de Gandhi. La presentació inclou algunes frases seves. També podeu trobar aquí una altra presentació amb altres frases seves.
Autor: Rafel Pi, febrer 2013
Festa de Don Bosco
Un PPT i un vídeo sobre Don Bosco
Una presentació per continuar, malgrat les coses no surtin tal com voldríem.
Autor: Rafel Pi, gener 2013

Por cuatro esquinitas
Una altra presentació per saber potenciar les capacitats dels altres: http://www.youtube.com/watch?v=DBjka_zQBdQ
Aportat per Txema, Gener 2013
Gent a la platja
Una presentació amb un poema de Joan Margarit, poeta que hem descobert fa poc a casa, i que hem fet en homenatge a la humanitat del Dr. Broggi.
Aportat per Rafel Pi, gener 2013

Uns pensaments per reflexionar ara que comencem un any amb bons propòsits.
Aportat per Rafel Pi. Gener 2013

Amb uns altres ulls
Com que vindran uns dies de tranquil·litat, una presentació que recull frases per pensar
Aportat per Rafel Pi, desembre 2012

El caso de Lorenzo
Una presentació per saber potenciar les capacitats dels altres.
http://www.youtube.com/watch?v=K0usZT3LGOQ
Aportat per Dolors i Rafel (Pi-Boleda), Novembre 2012

Dos grandes
Una presentació amb poemes de Machado i pintures de Picasso.
Aportat per Dolors Boleda i Rafel Pi


Una presentació amb textos que suposadament provenen de Charlie Chaplin per passar el cap de setmana.
Autors:  Dolors i Rafel Pi
"Quan em vaig estimar de veritat, vaig comprendre que en qualsevol circumstància jo estava en el lloc correcte i en el moment precís."Estalviant vida? Per tot arreu ens cauen retallades. Aquesta presentació ens parla que podem retallar-ho tot, però que no podem estalviar la vida. Bon cap de setmana.
Aportat per: Dolors i Rafel Pi. Octubre 2012.
"El temps no es pot agafar i molt menys emmgatzemar"

Paraules de Lanza del Vasto (I). Cada dia estem bombardejats per moltes paraules, i nosaltres mateixos també en diem moltes. Aquí teniu un text d'en Lanza del Vasto sobre les paraules.
Autors: M. Dolors i Rafel Pi-Boleda. Octubre de 2012.
“Krishnamurti va escriure: Abans de parlar, demaneu-vos si el que direu és veritat, si és caritatiu i si és oportú.”


Les tres preguntes. Text extret d'un conte de L. Tolstoi que ens pot servir per enfocar bé el començament de curs. Autors: Dolors i Rafel Pi-Boleda. Setembre 2012.
Una vegada un rei va pensar que si sempre sabia quin era el moment adequat per a fer les coses, quines eren les persones més essencials i quines eren les empreses més importants a dur a terme, mai no s’equivocaria.

Frases de Gandhi. Unes paraules de Gandhi per a aquesta presentació, perquè considerem que és una persona que amb la seva actitud ens pot ensenyar molt en aquests moments. 
Autors: Dolors i Rafel Pi-Boleda. Setembre 2012.
"No hi ha camí per a la pau, la pau és el camí"
1 comentari:

  1. Quin material més interessant!
    El faré servir, i tant!
    Gràcies, salesians, per haver tingut aquesta iniciativa de penjar a internet aquests Ppt!

    Montse Roset (www.5talents.cat)

    ResponElimina