dissabte, 24 de novembre del 2012

L'experiència del cinquè evangeli


La nostra família hem tingut la sort aquest estiu de poder viatjar a Terra Santa, juntament amb un grup de Salesians Cooperadors. Quan va arribar, i durant tot el viatge, vaig sentir parlar del “cinquè evangeli”. En un primer moment no entenia què volia dir (jo en coneixia només quatre), però un cop a casa, veient les fotos que vam fer, ho vaig entendre: el cinquè evangeli és l’experiència i els records que et queden un cop has estat allà veient els llocs dels que tants cops has sentit parlar. Quant ets allà no ets gaire conscient, i vas amunt i avall, escoltant el guia, però un cop ho interioritzes tot, l’experiència és molt intensa.

Muntanya de les Benaurances, Cafarnaüm, Tiberíades, Mar de Galilea, Riu Jordà, Desert de Judea, Muntanya de les Temptacions, Jericó, Natzaret, Mont Tabor, Betlem, Jerusalem, Betània, Mar Mort, Tagbha, Getsemaní, Via Dolorosa, Sant Sepulcre, Ain Karen... són un seguit de noms que sovint sentim. Cada diumenge en alguna lectura apareix algun d’aquests llocs. Ara, quan llegim algun fragment d’algun dels quatre evangelis, tenim la sort de poder no imaginar com serien aquests llocs, sinó de recordar com són, i poder fer-nos una idea de com va ser la vida de Jesús. 

D’experiències n’hem tingut moltes, però a mi m’agradaria explicar-vos algunes: la travessia pel Mar de Galilea en una barca de l’estil de la que tenien els deixebles i amics de Jesús, parant al mig del llac a fer una pregària. Celebrar l’eucaristia a Canà de Galilea, on el meus pares i la resta de pares i mares va renovar el compromís matrimonial. Visitar Natzaret, i poder veure com era una vivenda en aquella època, on va viure la Sagrada Família, la gruta de l’anunciació. La renovació del Baptisme en el Riu Jordà. Fer una petita pregària a l’hort de Getsemaní per la nit. Fer el Via Crucis pels carrers de Jerusalem (la Via Dolorosa, a l’igual que feu Jesús). La visita a la Basílica de la Nativitat, que està edificada, just a sobre de la gruta del naixement i l’adoració dels Mags. La visita als Salesians de Betlem, i als Franciscans de Jerusalem... I moltes més coses, vivències i experiències que us explicaré més endavant.

Només vull acabar recomanant a tots aquells que pugueu, que us plantegeu la possibilitat de poder visitar Terra Santa algun dia, així viureu l’experiència del cinquè evangeli.

Marta Gerona Otal 
Grups FOC, Parròquia de Sant Joan Bosco (Barcelona)

El Sant Sepulcre

Desert de Judea

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada