dissabte, 10 de novembre del 2012

Concert i presentació del CD "Veus per a una nova evangelització"

Divendres 9 de novembre al vespre, amb la basílica de Santa Maria del Pi plena de gom a gom (arquebisbe inclós), es va presentar el disc "Veus per a una nova evangelització". Aquest CD és una obra col·lectiva impulsada per la Fundació Unaveu i la salesiana Carme Canadell, i també amb la col·laboració del claretià Màxim Muñoz i del marista Lluís Serra, de la Unió de Religiosos de Catalunya. El CD conté les cançons que, en paraules de la Carme Canadell, haurien de ser "una  mica la música i la paraula dels nous camins de la pastoral a totes les diòcesis catalanes".

En el concert van participar 9 dels seus intèrprets que van cantar 15 cançons. En el CD han participat 12 cantautors i conté 19 cançons (18 d'inèdites més l'Himne a la Sagrada Família interpretat per tots). Es tracta de cantautors i cantautores amb diferents estils i procedència, alguns de consagrats (en el sentit artístic i religiós) i altres de més novells: Toni Torrelles i Jaume Palau (Kairoi), germans maristes; la Germana Glenda, ordo virginum; els preveres Xavier Morlans, Francisco García i Joan Àguila (grup "Canta la Teva Fe"); Javi Núñez, germà de La Salle; les laiques i el laic Carla Costa, Neus Rodés i Oriol Sabé; i el jesuïta Marc Vilarassau. Guanyen els consagrats als laics...

En veure el títol he pensat que aquestes cançons havien de ser un intent de renovació o de re-impuls de les cançons que fem servir a les nostres comunitats i grups. He pensat que trobaria músiques noves i lletres noves, i també no tan noves per incorporar a les nostres eucaristies i moments de pregària. Efectivament, algunes lletres no caduquen, com ara "L'amor no passarà" de Joan Àguila (1Co 13, 2-8) o "Dóna'm aquesta aigua" de Xavier Morlans (Jn 4,15 i Salm 42(41),3-4.6)  I algunes d'elles són realment cançons cantables en les celebracions, perquè de cançons (religioses o no) n'hi ha de cantables i de no cantables. Algunes cançons del CD són més aviat per ser escoltades i segur que sonaran a Ràdio Estel o a "Signes del temps" acompanyant algun reportatge, d'altres esperem que siguin incorporades als repertoris de comunitats i parròquies!

Porto molts anys tocant la guitarra i animant (més o menys) cants a la parròquia de Maria Auxiliadora a Sarrià i tinc ganes d'eixamplar el repertori, la qual cosa costa per desconeixement i també per mandra. I he descobert cantants que no coneixia. Per exemple, la veu i la música de la Hermana Glenda,amb el seu "Res no és impossible per a Déu", primera cançó en català de la seva ja dilatada (i molt professional) carrera... fins i tot té una App pròpia per a smartphones!. M'ha recordat la musicalitat del cubà Silvio Rodríguez... si bé amb un to de misticisme una mica diferent. I les fantàstiques veus (i lletres) de cançons (cantables) de la Carla Costa ("Senyor Jesús", amb lletre de Pere Casaldàliga) i l'Oriol Sabé ("Alè de foc" de'n Joan Faner, SDB), incloent el clàssic espiritual "Amazing Grace", que canten a duet, adaptat al català com a "Amor preciós". M'ha sorprès en Francisco García de Sant Boi de Llobregat, que interpreta "Sóc jo", cançó melòdica i fins i tot una mica eurovisiva... 

I m'han agradat, sense sorprendre'm massa, les cançons d'en Xavier Morlans i de Toni Torrelles, respectuoses amb els seus estils i fins i tot una mica previsibles. Vull esmentar especialment la cançó "Déu arriba  sempre", uns versos de Pere Casaldàliga musicats i interpretats per Jaume Palau (i Juanjo Borredà). 

Respecte a la confecció del CD, sols comentar-vos que després de la presentació d'en Xavier Morlans (president de la Fundació Unaveu), hi ha la lletra de totes les cançons amb indicació de qui ha compost la lletra i la música, a més de l'interpret. El CD inclou un "ordre temàtic de les cançons" (Advent; Salvació; Resposta a Jesús, etc...), la llista d'intèrprets, i uns sentits agraïments. M'ha decebut posar el CD a l'ordinador i comprovar que les cançons només estan identificades com a "Pista XX", sense el nom de la cançó, ni de l'intèrpret ni el nom del disc... un petit detall però que resulta una mica molest i contrasta amb la curosa confecció del CD. A més, hauria estat interessant incloure un lloc web on poder descarregar les lletres i, més important, les partitures amb la música i els acords, que a ben segur facilitarien la disseminació i ús de les cançons.

Us convido a sentir el CD i a deixar aquí mateix les vostres pròpies apreciacions i comentaris. El CD es pot adquirir a Claret i altres llibreries religioses. De moment sembla que no hi és a Spotify (que va molt bé per sentir-les gratuïtament) ni a Amazon, on normalment es poden escoltar parcialment les cançons i comprar-les. Sens dubte una boníssima iniciativa que contribuirà a la nova evangelització, si ens animem a sentir i fer nostres totes aquestes cançons. Moltes gràcies als promotors i a tots el cantants i col·laboradors!

Esteve Fernández






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada