dimarts, 30 de desembre del 2014

Trobada europea de Taizé a Praga

Foto: Communauté de Taizé -www.taize.fr
Començaven a caure els primers flocs de neu sobre Praga a primeríssima hora del dilluns 29 de desembre. La ciutat es tenyia de blanc per donar la benvinguda als 30000 joves  que arribaven de tot Europa. Des de l'acollida central a la fira d'exposicions, els joves segueixen les indicacions dels voluntaris (txecs i no texcs arribats uns dies abans) per arribar a les seves destinacions finals d'acollida. Aquest any, a diferència de la darrera trobada a Praga l'any 1990, els joves s'estaran majoritàriament en escoles i parròquies. L'ambient a Praga és fred, no només per les temperatures sota zero i la neu. La visibilitat i presència de la Trobada pels carrers de la Praga més històrica és més aviat minsa. Molts dels joves, de fet, no dormen ni a la mateixa Praga sino a poblacions a 30, 40 o 60 minuts, i van i vénen en tren o en els autocars especials de l'organització.

Però els carrers emblanquinats de Praga s'han omplerts dels colors dels anoraks i barrets dels joves,  confosos amb els turistes, per tornar a donar testimoni de reconciliació i esperança al bell mig d'Europa. El ritme de la Trobada és senzill. Al matí, la pregària i els grups a les parròquies, seguits de la pregària del migdia, els tallers i trobades de grups petits per la tarda i la pregària del vespre. I alguna estona per conèixer la ciutat, és clar.
Foto: Communauté de Taizé -www.taize.fr
Foto: Communauté de Taizé -www.taize.fr
 
Els tallers han abordat diferents temàtiques: espiritualitat, amb tallers de silenci, d'ecumenisme, de ciència i fe, ateïsme o vocacionals, animats per germans de Taizé o per experts txecs; església, tallers sobre la realitat eclesial, les guerres religioses europees, o l'església txeca durant el comunisme; solidaritat/societat, amb tallers sobre economia global, política, minories o ecologia; i art i fe, amb tallers sobre música i pintura i peregrinacions per la ciutat. Les orientacions sobre els tallers i els textos de les pregàries es poden descarregar en castellà del web de Taizé.
Foto: Esteve Fernández
Foto: Esteve Fernández
 
Les pregàries s'han fet als pavellons adequadament ambientats de la fira d'exposicions o a diverses esglésies de la ciutat, incloent la catedral de Sant Vito. El llibret dels cants de la Trobada es pot descarregar també del web de Taizè. Com cada any, la comunitat de Taizé estrena un cant nou amb motiu de la Trobada i en la llengua de la ciutat d'acollida. Aquest any és "Staňte se soli země", que vol dir "sigueu la sal de la terra" (Mt 5,13-14) que també és la primera de les Propostes 2015 de la "Carta 2012-2015". En aquest vídeo poseu sentir-la quan s'assajava a Taizé, i a continuació la partitura i lletra (en txec i altres idiomes):

Aquesta Trobada torna a posar de manifest la força espiritual i actualitat del missatge de reconciliació universal i ecumènic que va nèixer a Taizé fa 75 anys de la mà del germà Roger. El dia 2 de gener acabarà la Trobada i aquests joves tornaran als seus llocs d'origen amb quelcom més que unes fotografies i passejades per una de les ciutats més maques d'Europa. Segur que portaran signes de nova esperança i seran, com diu el text evangèlic i ens recorda pausadament la cançó, sal de la terra i llum del món. 

Esteve Fernández (prentetemps@gmail.com)

PS: Potser d'aquí un any tornem a acolllir a Barcelona la Trobada? A alguns ens ho va semblar pel que va insinuar el germà Pere en recolllir el memorial Cassià Just fa unes setmanes...

PS2 (31/02/2014; 20:07): Doncs no! Fa pocs minuts acabem de saber que la Trobada europea del proper any serà a València

Foto: Esteve Fernández
Foto: Esteve Fernández
 
Foto: Communauté de Taizé -www.taize.fr
Foto: Anna Moreno
Foto: Anna Moreno
Foto: Anna Moreno

Foto: Communauté de Taizé -www.taize.fr


Altres enllaços d'interès
- Pàgina web oficial sobre la Trobada en castellà
- Retransmissió en directe de les pregàries (TVNoe, txeca)
- Premi Cassià Just a la Comunitat de Taizé (pren-te temps)
- Premi Cassià Just a la Comunitat de Taizé (DGAR)
- Facebook de la Trobada Praga
- La Trobada europea a Roma (2012)Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada