diumenge, 20 d’octubre del 2013

Un parell d'aplicacions per pregar

Fa uns dies estava tafanejant a l'App Store, cercant sense massa convicció alguna aplicació (també se li pot dir apli o app) per passar l'estona quan, no sé ben bé perquè, vaig teclejar "Taizé" mentre em deia "hi haurà una apli de Taizé?" ... pensant tan sols en trobar una apli per navegar pel web de Taizé (www.taize.fr) de manera més còmode des de mòbils i tauletes... I, sorpresa, em trobo amb dues aplis que no tenen a veure amb això sino que estan pensades per ajudar a pregar: "Taizé Readings" (lectures de Taizé) i "TaizéMercy". He pensat que estaria bé compartir-ho i explicar-ho al blog. 

"Taizé Readings" es tracta d'una apli molt senzilleta, i gratuïta, que ens presenta, cada dia, el passatge bíblic que es llegeix al migdia a Taizé, seguit d'una petita reflexió del Germà Roger (no relacionada amb el passatge --curiós). És una apli per a iOS, és a dir, per iPhone, iPod i iPad i sembla que no també està disponible per dispositius Android (veure comentaris al final).

Com veieu a la captura de pantalla, els textos es presenten ben clarets a sobre d'una imatge de Taizé (que pot anar canviant durant el dia). I ja està. Això és tot el que Björn Frädrich, el desenvolupador de l'apli, ha fet. Potser volent seguir l'austeritat característica de la comunitat de Taizé. O potser perquè complicar-la no valia la pena. O potser perquè "per amor a l'art" no volia fer més. L'apli funciona "off-line", és a dir, es descarrega tot el contingut en instal·lar-la i no cal tenir connexió a internet per veure el text i reflexió del dia.

La informació disponible a l'App Store diu que els textos es troben en diferents idiomes a més a més de l'anglès [la llista és llarga, amb castellà però no català :( ]. Però no hi són o no he sabut trobar-los i és una llàstima!. No hi ha per enlloc l'opció de fer sortir els textos en altres idiomes. Llegir en anglès textos bíblics i meditacions del Germà Roger no està a l'abast de tothom.

I seguint amb la crítica (constructiva) tampoc hi ha la possibilitat, que trobo seria útil, de veure els textos d'altres dates (anteriors o posteriors), i poder navegar entre ells. 

"TaizéMercy" és l'altra aplicació que us vull comentar. És una creació de les Germanes de la Misericòrdia (d'aquí el seu nom) de Burlingame, Califòrnia, on cada primer divendres de mes (i divendres sant) a les 8 del vespre, fan una pregària de Taizé al voltant de la creu. L'apli és justament això: "l'escaleta" completa(, amb els textos (bíblics o no), els silencis i la lletra dels cants de les 13 pregàries (una per cada mes de l'any més divendres sant). Amb l'apli pots fer la pregària completa, o tenir-la de model per preparar-ne una... en anglès, és clar. Com a l'altra apli, un cop instal·lada es pot usar sense estar connectat a internet, i anar d'una a altra pregària lliurament. L'apli es pot trobar per Android (gràcies Anna) i no està disponible en altres idiomes que no siguin l'anglès --no sembla ni que s'ho hagin plantejat.

El disseny de "TaizéMercy" és molt intuitiu i també auster, amb els textos i prou, en aquest cas sense foto de fons com a "Taizé Readings". Però aquesta apli dóna alguna cosa més. En la part inferior han colocat 5 botons que porten a 1) una breu explicació de la Comunitat de Taizé (amb enllaç); 2) una llista de llocs als Estats Units on es fan pregàries estil Taizé, molt semblant a la que hi ha al web de Taizé (si voleu veure la llista de pregàries a España, la trobareu aquí); 3) un enllaç a Google Maps per situar el Mercy Center a Burlingame; 4) una explicació sobre la seva llibrería, on es poden comprar els CDs de Taizé i de la germana Suzanne Toolan, que va iniciar les pregàries al Mercy Center i ha compost cançons (corals i de regust molt classicot, que podeu sentir a Spotify); i 5) dades per contactar, explicant que si bé l'apli és gratis, accepten donacions per pagar els 800 dòlars que els costa mantenir-la a l'AppStore.

A totes dues aplis trobo a faltar altres utilitats, com ara poder sentir un cant (enllaçant amb el web de Taizé o amb Spotify), o compartir el text per e-mail o en alguna xarxa social, com ara Twitter o Facebook, com ja estem acostumats a fer amb una notícia del diari, un vídeo del YouTube o un post d'un blog. Potser són "sofisticacions" que realment no són necessàries, però confesso que a mi em farien gràcia. Per cert, ja heu tuitejat aquest post ;-) ?

Suposo que hi ha més aplicacions per facilitar i ajudar a pregar, però no les conec i no puc fer comparacions. En una cerca ràpida posant "pregària" en català en surten dues, i posant "oración" en castellà en surten 118, i això només a l'App Store... i si cerco "pray" o "prayer", en anglès, només surten 685 i 1929, respectivament....  Si feu servir o sabeu d'alguna d'apli similar per a iOS o per a Android, no dubteu de fer una aportació en forma de comentari al post! O si voleu fer un post senceret, teniu el "Pren-te Temps" a disposició, només cal que ens ho envieu! Serà molt ben benvingut!!

Esteve Fernández
prentetemps@gmail.com


1 comentari:

  1. "Taize Mercy" també la trobareu per Android, així com "Taizé Readings"
    I seguint investigant he trobat una altra app, "Rezar en el metro". Conté audios i videos que pots escoltar en streming o guardar-los a la teva biblioteca. Per exemple hi podem trobar homilies del Papa Francesc. El preu és voluntari.
    I per qui vulgui una "xuleta" per rezar el rosari he trobat la app "Yo rezo el ROSARIO" ;)

    ResponElimina