dissabte, 27 d’abril del 2013

La vida és... (Mare Teresa de Calcuta) (dinàmica)

Aquesta és una activitat per a reflexionar al voltant de la famosa pregària de la Mare Teresa. Pot servir com a activitat per a grups (a partir de 10 anys). Ens l'ha fet arribar en Xavier Figuerola.







Objectiu
Reflexionar sobre els valors-adjectius que descriuen la vida
Destinataris
10 anys en endavant
Material
La pregària de la Mare Teresa de Calcuta amb els buits corresponents, i les paraules soltes per a anar omplint els buits. Informació sobre la seva vida, per a presentar el personatge. 
Participants
A partir de 5 persones
Dinàmica
Cal donar contingut a una coneguda pregària de la Mare Teresa de Calcuta a la qual s’han esborrat alguns dels noms i adjectius que descriuen el què és la vida.

Començarem coneixent la biografia de la Mare Teresa i les seves accions.
Després presentarem les paraules soltes que falten al text (que s’han llistat a part, i a les quals  poden afegir-se’n tantes com es vulgui), i el text general de la pregària.
En funció de la quantitat de persones que participin de la dinàmica poden fer-se subgrups per a anar omplint els buits.
Es pot fer en silenci (cadascú o cada grup individualment) o comunitàriament, comentant els avantatges i inconvenients de cada opció.
Cal tenir en compte que hi ha algunes paraules que no són del text original i que s’hi han afegit per a enriquir la dinàmica. Hi ha paraules que encaixen a més d’un lloc.
Cal intentar localitzar, per a cada paraula, el punt més adequat per a inserir-les.
Després d’un temps prudencial, quan tothom hagi omplert els buits, es posaran en comú les opcions de cada grup o persona i es contrasten amb el text de la Mare Teresa. Quan es detecti que hem optat per una paraula incorrecta convindrà que corregim aquelles frases que ens quedaran afectades (per falta de paraules).
Una vegada completada la pregària ens trobarem amb unes quantes paraules que ens sobren. Proposem afegir noves frases a la pregària de la Mare Teresa de Calcuta amb aquestes paraules.
Acabarem la dinàmica amb la lectura pausada de la pregària.
Temporització
1.-
Repàs de la biografia de la Mare Teresa de Calcuta
10 min
2.-
Explicació del poema-problema
3 min
3.-
Selecció de les paraules que omplen els buits
12 min
4.-
Posta en comú i revisió-correcció del text de la Mare Teresa
12 min
5.-
Completar les paraules que queden desaparellades
5 min
6.-
Pregària final
5 min




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada